Kimi durumlarda,özellikle de yeni Linux kullanıcılarında root şifresi unutulabiliyor. Bu sebepten unutulan parolanın yenilenmesi de gerekebiliyor. İşte bu yazımızda Debian(Ubuntu,Mint,Kali,Pardus...) dağıtımlarında unutulan root şifresini yeniden oluşturmayı öğreneceğiz. Öncelikle sistemimiz yeniden başlatıyoruz. Daha sonra karşımıza gelen GNU GRUB ekranındayken E tuşuna…
23-) Sıfırdan Temel Linux Eğitimi [Log Dosyaları]
Log Kayıtları Sistemde meydana gelen hatalar, sorunlar, işlemler, değişiklikler ve neredeyse her şey kayıt altına alınarak saklanır. Bu kayıt altına alınan bilgilere log deniyor. Neden log(kayıt) tutulmak zorunda diye soracak olursanız; kısaca sistemin olumsuz bir durumla karşılaşması halinde…
22-) Sıfırdan Temel Linux Eğitimi [Zamanlanmış Görevler]
Zamanlanmış Görevler Sistemde yapılması gereken rutin işlerin zamanı geldiğinde otomatik olarak yapılması işine zamanlanmış görevler deniyor. Bu rutin işlere örnek söylemek gerekirse; benim her pazartesi sistemi yedeklemem gerekiyor diyelim, bunu her pazartesi elle yapmak yerine…
21-) Sıfırdan Temel Linux Eğitimi [Konsol Üzerinden Dosya…
Konsol Üzerinden Dosya İndirmek İndirmek istediğimiz dosyanın direk indirme linkini biliyorsak bu dosyamızı herhangi bir ekstra program kullanmadan veya tarayıcıya ihtiyaç duymadan konsol üzerinden wget komutu yardımı ile indirmemiz mümkün. Gelin anlatıma wget komutunu ve kullanım şekillerini açıklayarak devam…
20-) Sıfırdan Temel Linux Eğitimi [Vim Editörü]
Vim Editörü Vim Editörü Terminalden kullanılabilen ve komut alabilen yaygın kullanıma sahip bir editördür. Vim editörü kullanımının yaygın olmasının nedeni çok hafif bir editör olmasından kaynaklanmaktadır. Uzaktan erişim durumunda bağlantı(ağ/network) üzerinde fazlaca yük bindirmeden kolayca…
19-) Sıfırdan Temel Linux Eğitimi [Ağ Komutları]
Ağ(Network) Komutları Ağ ve komutları başlı başına bir kitap konusu o yüzden burada sadece sıkça veya gerekli durumda işimize yarayacak belli başlı komutları ele alacağız. Eğer detaylı bilgi edinmek istiyorsanız internet aracılığı ile network(ağ) hakkında…
18-) Sıfırdan Temel Linux Eğitimi [Joker Karakterler]
Joker Karakterler(wildcards) Bu kavram sizlere kesinlikle yabancı değil, daha önceki kısımlarda defaatle kullanmış ve joker(wildcard) karakterlerinin az da olsa işlevini görmüştük. Bu kısımda da bu konu hakkında bilgi sahibi olacağız. joker (wildcard) Linux kullanımında işimizi konsoldan yürüteceğimiz…
17-) Sıfırdan Temel Linux Eğitimi [Kurma-Kaldırma-Güncelleme İşlemleri]
Kurma-Kaldırma-Güncelleme İşlemleri Linux işletim sistemini kullanacaksak mutlaka bilmemiz gerekenler arasında; sistemi güncelleme, program kurma ve kurulu programları kaldırma gibi işlemleri yerine getirmek var. Bu işlemleri nasıl yerine getirebileceğimizi bu konunun devamında öğreneceğiz. Anlatıma ilk olarak…
16-) Sıfırdan Temel Linux Eğitimi [Sembolik Link Ve…
Sembolik Link Ve Katı Link Linux sistemlerinde; sembolik ve katı olmak üzere iki çeşit bağlantı(link) türü vardır. Bunları sırası ile açıklayacak olursak; Sembolik link ile oluşturulmuş bağlantılar; dosyaların kısayolu görevini görür ve görevi yalnızca ilgili dosyaya yönlendirme yapmaktır. Katı link ile…
15-) Sıfırdan Temel Linux Eğitimi [Çalışma Seviyeleri-Servisler]
Çalışma Seviyeleri(Runlevels) Sistem açıldığında hangi çalışma seviyesindeyse o seviyeye göre belirlenmiş olan hizmetler başlatılır. İşte bu olaya da Runlevels(çalışma seviyeleri) deniyor. Linux sisteminde 7 farklı seviye bulunuyor. Seviyeler ve ifade ettikleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Runlevel Çalışma Modu İşlevler 0…